Het 'hoe wat en waarom' van relatie therapie.

 

Als relatie geluk ver te zoeken is... 

Inzicht in liefde, wat verstoord de liefde in je relatie en hoe kom je daar weer naar terug. Dat inzicht is de essentie van relatie therapie.

Als je elkaar ontmoet en liefde voelbaar aanwezig is dan geeft dat voor veel mensen een enorm gevoel van kracht, openheid en warmte.
Vanuit een positieve ervaring en beleving komen mensen samen in een verlangen dat die positieve gevoelens leidraad zullen zijn in het samen zijn.

Verliefdheid groeit naar liefde, waarin vertrouwen , warmte en elkaar genieten helpt om de ongemakken in de relatie te verdragen.
Als de hectiek van het leven veel van ons vraagt, wordt het behouden van het gevoel van openheid naar elkaar vaak lastiger. Irritatie en ongemak nemen gemakkelijk toe. Het kan soms ook een gevoel van vervreemding geven. Wat doe ik eigenlijk bij deze man of vrouw?

De dagelijkse realiteit vraagt veel van ons als mens, waarin er gekookt, gezorgd, gewerkt moet worden. Iedereen zorgt op zijn eigen manier voor brood op de plank, zorg voor boodschappen, eten, huishouden, huis, al dan niet de zorg voor kinderen, gezondheid, zelfzorg, contacten met je medemens vrienden/familie en de invulling van je vrije tijd.

In die veelheid is het vaak al moeilijk om op een positieve manier bij jezelf te blijven. Het is dan een kleine stap om je af te reageren op de ander, die toch niet zo ideaal is als je ooit had gedacht. Of je kan gewoon niet meer zo goed de liefdevolle verbinding tussen jou en de ander ervaren. Het wordt kouder tussen jullie. Wellicht kiest één van beide om de warmte en intimiteit elders te zoeken. De afstand in de relatie neemt alleen maar toe. Relatie therapie maakt dat je samen gaat kijken naar de patronen en hoe je daar verandering in aan kan brengen.

Daarnaast zijn er de mogelijke ervaringen rond verlies, verslaving, zingeving, gezondheid en verlangens.

Meestal groei je samen, door de jaren heen, in de veranderde vorm van je relatie en de uitdagingen van het dagelijks bestaan. Soms stagneert het en loop je samen vast. Gezien de cijfers in onze samenleving zie je dat veel mensen kiezen voor scheiden. Door relatie therapie maak je ruimte om te kijken wat de beste vorm is voor jullie relatie. Klopt het om de relatie liefdevol te beëindigen of om juist de liefde te hervinden.

Soms kiezen mensen ervoor om te onderzoeken wat er gebeurd door te kiezen voor relatie therapie. Om inzicht te krijgen waardoor het komt dat de verbinding zo moeizaam is terwijl je weet dat het zo anders kan zijn. Deze momenten zijn tevens groei kansen om dichter bij jezelf te komen.

  • Wat is jou weg en verlangen om de liefde in jezelf te ervaren;
  • Hoe ervaren jullie de relatie;
  • Wat verlang je eigenlijk, wat bedoel je met relateren?
  • Wat bedoel je met positief samen zijn?
  • Wat is de potentie van de relatie wat juist niet?

Samen onderzoek je de grond van jullie relatie en samenzijn en wat de mogelijkheid is om de liefdevolle verbinding weer te laten groeien en bloeien. Hoe deze verbinding met afstemming, je juist dichterbij jezelf kan brengen.

"Door het donker kan men leren het licht weer te waarderen"

Als vertrouwen toeneemt dan kunnen ongemakken in de relatie, en van de ander, beter worden verdragen. De ander mag minder ideaal zijn maar wel zijn/haar unieke zelf.  Samen onderzoek je waar je je vrij en verbonden voelt in het samen zijn. Intimiteit neemt daardoor toe.

Naast de activiteiten van de dagelijkse dag reist ook de ervaring uit het verleden met iedereen mee. Ervaringen die je opgedaan hebt.
Als kind, in de manier hoe je ouders met jou een relatie aan gingen. Of de ervaringen hoe andere mensen met je om zijn gegaan. In alle verschillende manieren waarop mensen met elkaar om gaan, zowel positief als negatief, groeit je beleving over wat relateren nu eigenlijk is.

De ene mens heeft meer positieve ervaringen in zijn "rugzak" dan de ander.
Alle ervaringen en je omstandigheden hebben gemaakt dat jij jou eigen unieke manier hebt gevonden om een relatie aan te gaan. Dit met al je handigheid en onhandigheid.

Inzicht in de patronen waarop jij je verbind helpen om weer opener en vrijer te voelen van al je gewoonte patronen. De ander moet dan niet de ideale partner zijn om jou goed te doen voelen, maar de relatie wordt een middel om te gaan begrijpen hoe je dat zelf nu eigenlijk doet. Hoe verbind jij je? Hoe stel jij je open en wat heeft mijn partner van mij nodig als ik zie dat zij of hij in patronen verdwaald.
Je gaat patronen zien en herkennen waardoor je het niet meer zo persoonlijk hoeft te maken allemaal.

  • Je bent bijvoorbeeld niet meer het kind dat ergens nog steeds bang wordt van de heftige reacties van een ander, net zoals je vader of moeder vroeger tegen jou heftig reageerde.

of

  • Je gaat telkens je eigen 'efficiënte' weg om het goed te willen doen, waardoor je het gevoel hebt dat je partner in een zeur lijkt te zijn veranderd, alsof je het nooit goed kan doen.
    Wat maakt dat je telkens zo efficiënt meent te moeten zijn?

Ieder mens is uniek.
Ieder mens heeft zijn eigen temperament.
Iedere relatie heeft zijn eigen dynamiek.

Inzicht, bewust worden van je eigen patronen, de patronen van je partner is de basis van de relatie therapie. Dit voelbaar kunnen ervaren en beleven brengt verandering in  vastzittende patronen. Inzichtgevende gesprekken en ondersteunende oefeningen zijn hier ondersteunend in.

De relatie wordt een speelveld voor liefde en plezier. Waar je zonder angst kan vallen en weer opstaan. Daar neemt de ervaring van geluksgevoel toe.